Üdvözöljük, lépjen be vagy regisztráljon egy fiókot!

Íjász Center

0 termék - 0 Ft

Az Ön kosara üres!

Hasznos tanácsok

 

Az íjászat bármelyik íjtípussal elkezdhető, rajtunk múlik, hogy hozzánk melyik áll legközelebb.

 

A tradicionális íjak elsősorban az ösztönös lövésre, gyors lövésre, lovasíjászatra, távlövészetre alkalmasak.

 

A vadászreflex íjakat szintén ösztönös lövésre használjuk, de itt már nagyobb lősebességre és átütő erővel számolhatunk.

 

A sportreflex íjak alapvetően a vadászreflex íjjal megegyező felépítésűek viszont elsősorban irányzékos céllövészetre készülnek.

 

A csigás íjak a legújabb íjtípus (alig 50 éves) mégis ez fejlődik a legdinamikusabban. A többi íjtípusnál nagyobb teljesítményre képesek. Felépítésének és a hozzájuk használt kiegészítőknek köszönhetően kezdőként ezzel a típussal tapasztalhatjuk meg leggyorsabban a pontos lövés élményét.

 

A tradicionális kategória:

- szkíta

- merev szarvú

- laminált

- longbow

 

 Szkíta íj:

Nincs fából készült szarva, kialakítása miatt jobb és bal kezesek is használhatják. A leglágyabb, könnyen kezelhető. Boltunkban elsősorban a bőr illetve műbőr borítású gyakorló változatok kaphatók. Kialakítása miatt jobb és bal kezesek is használhatják.

 

Merev szarvú íj:

Bőrrel vagy műbőrrel burkolt üvegszál és műgyanta kompozit, de fából készült szarva van. Kialakítása miatt jobb és bal kezesek is használhatják.

 

Laminált íj:

Fából és üvegszálból készül itt már nincs bőrborítás. Az íj sokkal könnyebb, gyorsabb, dinamikusabb. Kialakítása miatt jobb és bal kezesek is használhatják.

 

Longbow:

Szintén fából és üvegszálból készül. Az ablakos változatoknál már számít, hogy jobb vagy balkezesek vagyunk. A nagy hossz és az ablak együttesen a legtoleránsabb tradicionális íjjá teszik.

 

Reflex kategória:

- vadász reflex

- gyakorló sport reflex

- sport reflex

 

Vadász reflex íj:

Klasszikus változata 1 darabból készül. Rövidebb és könnyebb, mint a szétszedhető változatok. A szétszedhető változat viszont praktikusabb a szállításnál, más húzó erejű karpárral is használható. Sok esetben hosszabb ablakkal rendelkeznek, ami az irányzékos íjászatra ad lehetőséget.

 

Gyakorló sport reflexíj:

Hosszabbak a vadász reflexnél és kisebb maximális húzóerejük van. Fa- vagy műanyag-  középrésszel készülnek. Gyakorolhatjuk velük a vadászreflex, a barebow, és a sportreflex íjászatot is. Árban kedvező alternatívát jelentenek.

 

Sport reflexíj:

A gyakorló íjakkal ellentétben itt már szabványosított karrögzítéssel találkozunk, azaz különböző gyártók íjkarjait is használhatjuk ugyanazzal a középrésszel. Ez különösen akkor fontos mikor a gyakorló íjak dinamikája a versenytávokon (70-90m) már kevésnek bizonyul. A fém középrészek minden kiegészítővel felszerelhetőek, és karcsúbbak, ezért tényleges középlövő lesz az íj. Újabb, gyorsabb karok megjelenésekor is könnyebb fejleszteni sporteszközünket.

 

Csigás íj:

Különböző paraméterekkel készülnek, alkalmazkodva a felhasználás jellegéhez. A rövid tengelytávú változatokat elsősorban vadászatra használjuk. A hosszú tengelytávúakat elsősorban céllövészetre. A különböző csigatípusoknak más előnyeik és hátrányaik vannak, így ez is fontos szempont a választásnál. Sokféle kiegészítővel felszerelhetőek, de akár kézzel oldva irányzék nélkül is használhatók. A versenyeken ebből adódóan a többi íjhoz képest sok különböző kategóriában tehetjük próbára magunk.

 

Hasznos tanácsok az első csigás íj vásárlásához:

      Soha ne válassz úgy íjat, hogy nem vetted a kezedbe! Az íj súlypontja, fogása - a markolat szélessége - nem szerepel a katalógus adatok közt, de eltérő igényeik vannak az íjászoknak e-téren is. Egy rossz választást minden lövésnél bánni fogsz.

 

     Győződj meg arról hogy az íj a te adottságaidnak megfelelő!

     Jobb vagy balkezes?

     Az alkatodnak megfelelő húzáshossz beállítható?

     A húzóerő az aktuális erőnlétünkhöz állítható?

   

    A távolabbi céloknak is megfelelő paraméterű íjat érdemes választani. Vegyük figyelembe hogy  hobbi- , verseny-, vagy vadászíjászni szeretnénk!

 

    Az íj alkatunknak megfelelő beállítása nélkül nem fogunk tudni pontosan lőni. Fix húzáshosszú íjat kezdetben azért sem érdemes választani, mert a csiga és esetenként ezzel együtt járó idegcsere költsége jelentős plusz kiadás. Ráadásul az íjász lövési stílusa is változhat, ami akár a húzáshossz változtatását is szükségessé teheti. Esetleges későbbi íjváltásnál a potenciális vásárlók körét jelentősen leszűkíti a fix csiga. 

Nincsenek listázandó termékek ebben a kategóriában.